o nas
  kontakt
   
  matki pszczele
  oferta
  miody, produkty pszczele
  świece, formy, knoty
  sklep
   
 
Zapraszamy do
 
Miód akacjowy 400g

Uważany za najjaśniejszy ze wszystkich miodów, od barwy niemal przezroczystej do jasnosłomkowej z zielonkawym odcieniem. Po skrystalizowaniu przyjmuję barwę od białej do kremowo żółtej. Krystalizuje bardzo wolno. Aromat delikatny i subtelny, w smaku z lekkim kwaskowatym posmakiem. Ma opinię najsłodszego ze wszystkich miodów. 
 
Posiada stosunkowo niskie właściwości antybiotyczne. Stanowi odżywkę regeneracyjną dla obciążonego organizmu. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy polecany jest w umiarkowanych ilościach osobom z lekkimi postaciami cukrzycy. Znajduje zastosowanie w chorobach przewodu pokarmowego, takich jak nadkwaśność żołądka, choroby wrzodowe, schorzenia dróg moczowych i górnych dróg oddechowych. Ponadto ma właściwości uspokajające.

Miód akacjowy 950g
Miód faceliowy 400g

Miód faceliowy 400g

Facelia błękitna to rodzaj roślin o kwiatach koloru fioletowego, niebieskiego lub białego. Jasnożółty do zielonkawego miód z facelii przypomina miód akacjowy. Ma przyjemny, delikatny smak, jest jednak od niego bardziej aromatyczny i posiada lekko kwaskowaty posmak. Krystalizuje na jasnokremowo lub prawie biało. 
 
Miód ten jest polecany osobom z nadciśnieniem tętniczym. Doskonale wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego - przy nieżycie oraz wrzodach  żołądka, chorobach dwunastnicy, problemach z wątrobą, trzustką i woreczkiem żółciowym. Jego spożywanie zaleca się cierpiącym na astmę oskrzelową. Ponadto wzmacnia organizm, zapobiega przeziębieniom oraz stanom zapalnym górnych dróg oddechowych. Może być stosowany tak jak każdy inny miód w codziennym żywieniu do słodzenia zamiast cukru.

Miód faceliowy 950g
Miód faceliowy 950g
Miód gryczany 400g

Miód letni, pozyskiwany w lipcu i sierpniu. W stanie płynnym ma kolor ciemnoherbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu – kolor ciemnobrązowy. Miód o silnym zapachu kwiatu gryki, smak ostry, lekko piekący. Krystalizuje dość wolno. 
 
Jeden z najsilniej działających antybiotycznie miodów, stąd w szczególności polecanych w chorobach zakaźnych. Stosowany w nieżycie górnych dróg oddechowych, schorzeniach układu krążenia na tle miażdżycowym i w nadciśnieniu. Zawartość magnezu czyni go pomocnym przy kuracji nowotworowej, pobudza procesy odnowy. Zalecany w stanach wyczerpania nerwowego. Pomocny przy zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry.

Miód gryczany 950g
Miód lipowy 400g

Pozyskiwany na przełomie czerwca i lipca. W stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód o wyraźnym zapachu lipy. Ostry w smaku z lekka goryczką.
 
Wykazuje bardzo silne działanie antyseptyczne. Powszechnie uważany za najsilniejszy środek stosowany w przeziębieniu czy grypie. Działa uspokajająco, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Stosowany w stanach niepokoju, bezsenności, zaburzeniach gospodarki lipidowej.

Miód lipowy 950g
Miód malinowy 400g

Pozyskiwany na przełomie maja i czerwca, posiada barwę złocistą, po skrystalizowaniu jaśnieje do koloru kremowobiałego, niekiedy jasnożółtego. Miód o delikatnym zapachu maliny, o smaku owocowym, lekko kwaskowatym i piekącym.
Działa napotnie, rozgrzewająco i przeciwgorączkowo, dlatego ma zastosowanie głównie w przeziębieniach i grypie. Często stosuję się go również w profilaktyce miażdżycy ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych.

Miód malinowy 950g
Miód malinowy 950g
Miód nektarowo-spadziowy 400g Miód nektarowo-spadziowy 400g

Wytwarzany zarówno z nektaru jak i spadzi, kiedy oba pożytki pojawiają się w tym samym czasie. W postaci płynnej posiada barwę od zielonkawej do brunatno zielonkawej, po skrystalizowaniu od jasnobrunatnej do ciemnobrunatnej. Miód bardzo aromatyczny, posiada korzenny zapach. Smak w zależności od pożytku jest od łagodnego, przez słabo słodki do piekącego. 
 
Pod względem właściwości leczniczych, miód łączy w sobie walory określonego miodu nektarowego i miodu spadziowego. Najczęściej spotykanym miodem należącym do tej grupy jest miód lipowo-spadziowy.

Miód nektarowo-spadziowy 950g
Miód nektarowo-spadziowy 950g
Miód rzepakowy 400g Miód rzepakowy 400g

Miód pochodzący z pożytków wiosennych (przełom kwietnia i maja). W stanie płynnym lekko słomkowy, po skrystalizowaniu biały lub szaro kremowy. Krystalizacji ulega szybko (nawet po kilku dniach), dając mazistą konsystencję. Zapach słaby, zbliżony do kwiatów rzepaku, smak łagodny, mdławy. 
 
Posiada stosunkowo niskie właściwości antybiotyczne. Wskazany jest w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego. Wzmaga wydolność układu krążenia, stabilizuje ciśnienie krwi, działa ochronnie na wątrobę i drogi żółciowe, działa na chore przyzębie. Dodatkowo poleca się go w schorzeniach układu moczowego oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Miód rzepakowy 950g
Miód rzepakowy 950g
Miód spadziowy 400g Miód spadziowy 400g

Pozyskiwany z wydzieliny mszycy. W stanie płynnym szary lub zielonkawy, po skrystalizowaniu posiada barwę brunatną z odcieniem szarozielonym. Smak lekko żywiczny. Po skrystalizowaniu tworzą się grudki. 
 
Jest najbardziej zasobny w biopierwiastki, enzymy i białka. Stosowany przy anemii, zaburzeniach przemiany materii. Leczy z powodzeniem nieżyty górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości przeciwrakowe, pomocny przy astmie i kamicy nerkowej.

Miód spadziowy 950g
Miód spadziowy 950g
Miód wielokwiatowy 400g Miód wielokwiatowy 400g

Pozyskiwany z różnych rodzajów i gatunków roślin kwitnących w jednym czasie w danym ekosystemie. Stanowi najpopularniejszy, dostępny miód. W stanie płynnym kolor żółty. Po skrystalizowaniu kolor jasnobrązowy. Łagodny, o woskowym zapachu. Należy podkreślić że właściwości organoleptyczne uzależnione są od rodzaju oblatywanego kwiatu.
 
Miód posiadający szerokie zastosowanie w profilaktyce. Należy wymienić przede wszystkim alergie, katar sienny, choroby układu krążenia i wątroby. Polecany dla dzieci, również w stanach przeziębienia i grypy.

Miód wielokwiatowy 950g
Miód wielokwiatowy 950g
Miód wrzosowy 400g Miód wrzosowy 950g

Jeden z najpóźniej pozyskiwanych miodów. Jego zbiory trwają nawet do października. Posiada zabarwienie ziemno bursztynowe z czerwonym odcieniem. Po skrystalizowaniu pomarańczowy lub ciemnobrunatny, posiada galaretowatą konsystencję. Smak lekko gorzkawy, silny aromat kwiatów wrzosu.
 
Stosowany w chorobach przewodu pokarmowego, układu moczowego (kamica nerkowa), wspomaga leczenie prostaty (polecany dla mężczyzn po 40 roku życia). Duża zawartość biopierwiastków powoduje, że jest wskazany dla osób z niedoborami składników mineralnych.

Miód wrzosowy 950g
Miód wrzosowy 950g
Miód plastrowy Miód plastrowy

Miód plastrowy powstaje poprzez wycięcie z ramki miodu zawartego w woskowych komórkach, a więc jest to miód przed procesem wirowania. Zabarwienie oraz zapach i smak zależy od gatunku miodu zgromadzonego w plastrze. W sprzedaży miód wielokwiatowy.
Pierzga (pyłek plastrowy) 180g Pierzga (pyłek plastrowy) 180g

Pierzga to zmagazynowany przez pszczoły w plastrze pyłek kwiatowy. Pszczoły po przyniesieniu pyłku do ula układają go warstwami w komórkach, dodają wydzielinę gruczołów ślinowych, dopełniają komórki miodem i zasklepiają woskiem. W warunkach beztlenowych mieszanina pyłku, miodu i śliny pszczół ulega fermentacji mlekowej, co powoduje jej konserwacje.

Pierzga (pyłek plastrowy) 500g
Pierzga (pyłek plastrowy) 500g
Pierzga w miodzie 350g Pierzga w miodzie 350g

150g Pierzgi (nie suszonej i nie mielonej) w 200g Miodu akacjowego.
Zawartość pierzgi ~ 43%
Pierzga w miodzie 400g Pierzga w miodzie 400g

PIERZGA W MIODZIE LIPOWYM 400g - Zawartość pierzgi ~do 20%.
Propolis (kit pszczeli) 50g Propolis (kit pszczeli) 50g

Żywiczno - balsamiczna substancja zbierana przez pszczoły z pączków roślin (głównie osiki, topoli, brzozy, sosny, jaworu, kasztanowca, słonecznika) i przenoszoną do ula w celu wypełnienia wszelkich szczelin i otworów, bogata w związki biologicznie czynne.

Propolis (kit pszczeli) 100g
Propolis (kit pszczeli) 100g
Pyłek kwiatowy 200g Pyłek kwiatowy 200g

Zebrany z kwiatów roślin i drzew, wymieszany przez pszczoły z niewielką ilością śliny lub nektaru i w postaci obnóży przenoszony do ula w koszyczkach znajdujących się na tylnej parze nóg. Barwa pyłku, od jasnożółtej do czarnej, jest uzależniona od rośliny z której pochodzi.

Pyłek kwiatowy 500g
Pyłek kwiatowy 500g
Świece z wosku pszczelego Świece z wosku pszczelego

Posiadamy ponad 120 wzorów świec. Zapraszamy do sklepu www.ApiArt.pl

 

O nas | Kontakt | Matki pszczele | Oferta | Miody, produkty pszczele | Świece, formy, knoty | SKLEP on-line

e-mail: socha@pasieka.wlkp.pl