o nas
  kontakt
   
  matki pszczele
  oferta
  miody, produkty pszczele
  świece, formy, knoty
  sklep
   
 
Zapraszamy do
 
   
   
         
         
     
 
  Nasz oferta obejmuje:

miody odmianowe,
miód plastrowy,
kit pszczeli (propolis),
pyłek kwiatowy,
pierzga (pyłek plastrowy).
 
 
 
 
Co zawiera polski naturalny miód pszczeli?
 
 
Skład miodu pszczelego
 
 
Kupując rodzimy miód pszczeli popieramy nie tylko polskie pszczelarstwo,
ale gwarantujemy dalsze istnienie milionów dziko rosnących roślin
i chronimy środowisko naturalne.
 
 

Co zawiera rafinowany cukier buraczany?
 
 
Skład cukru buraczanego
 
 
 
 
Oferujemy miody:
 
     
do góry
 
  Miód lipowy
     
  -  w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty.
Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód o wyraźnym zapachu lipy. Ostry w smaku
z lekka goryczką.
  Działa antyseptycznie i uspokajająco, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Stosowany przy przeziębieniach, w stanach niepokoju, bezsenności.  
 
 
 
  Miód gryczany
     
  - w stanie płynnym ma kolor ciemnoherbaciany do bru-
natnego. Po skrystalizowaniu - kolor brązowy. Miód
o silnym zapachu kwaitu gryki, smak ostry, lekko piekący.



  Nieżyt górnych dróg oddechowych, schorzenia układu krażenia na tle miażdżycowym i nadciśnieniu. Zawartość magnezu czyni go pomocnym przy kuracji nowotworowej. Zalecany w stanach wyczerpania nerwowego. Pomocny przy zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry.  
 
 
 
  Miód malinowy
 
 
  - w stanie płynnym kolor żółtawy. Po skrystalizowaniu - żółtozłocisty. W smaku lekko kwaskowaty o lekkim zapachu malin. Lubiany przez dzieci.   Przeziębienia i stany gorączkowe, działa napotnie, schorzenia górnych dróg oddechowych, nieżyt żołądka, niedokrwistość. Przeciwmiażdżycowy.  
 
 
 
  Miód rzepakowy  
 
  - w stanie płynnym kolor słomkowy. Po skrystalizowaniu - biały lub kremowy. W smaku bardzo słodki. O zapachu kwitnącego rzepaku. Miód o największej ilości glukozy i aminokwasów.   Pomocny w chorobach serca, stanach zapalnch górnych dróg oddechowych, wątroby.


 
 
 
do góry
 
  Miód spadziowy
 
 
  - w stanie płynnym szary lub zielonkawy. Smak lekko żywiczny. Po skrystalizowaniu tworzą się grudki.




  Jest najbardziej zasobny w biopierwiastki, dekstryny oraz dużo białka.Stosowany przy anemii, zaburzeniach przemiany materii. Leczy z powodzeniem nieżyty górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości przeciwrakowe, pomocny przy astmie i kamicy nerkowej.  
 
 
 
  Miód wielokwiatowy
 
 
  - w stanie płynnym kolor żółty. Po skrystalizowaniu kolor jasnobrązowy. Łagodny, o woskowym zapachu. Może tez posiadać rózne barwy i smak uzależnione od rodzaju oblatywanego kwiatu.   Alergie, katar sienny, ogólnoleczniczy.



 
 
 
 
  Miód wrzosowy
 
 
  - w stanie płynnym kolor ciemnobrunatny. Po skrysta-
lizowaniu pomarańczowy lub ciemnobrunatny. Smak lekko gorzkawy galaretowaty, zapach kwiatów wrzosu.
  Choroby przewodu moczowego, kamica nerkowa, prostata, zapalenia jelita, biegunki.

 
 
 
do góry
 
 
Lecznicze spożywanie miodu
 
 
 
 
 

Aby zwiększyć przyswajalność miodu należy rozpuścić go w ciepłym płynie (do 48 °C) np. woda, mleko, herbata, soki i przyjmować na pół godziny przed posiłkiem.

Dawkowanie:

Dorośli - 40-100 g dziennie, jednorazowo lub w 2-3 dawkach (1 łyżka stołowa = 12 g miodu)
Dzieci od 3 roku życia - 20-50 g dziennie, jednorazowo lub w 2-3 dawkach (1 łyżeczka do herbaty = 7 g miodu)
Dzieci od 1 roku do 3 lat - 1 łyżeczka do herbaty (7 g dziennie)
Dzieciom do 1 roku życia miodu nie podaje się

Uczulenie na miód:

Alergeny obecne w miodzie
- pyłek kwiatowy roślin z rodziny złożonych (słonecznik, bylica, złocień, mniszek, nawłoć, ambrozja)
- pyłek traw (tymotka siewna)
- pyłek drzew (brzozy, leszczyny, oliwki)
- białko pszczół
- zarodniki grzybów pleśniowych
- grzyby drożdżoidalne
- algi
- białko i produkty przemiany materii owadów wytwarzających spadź

do góry
Objawy uczulenia
- dermatologiczne (pokrzywka, świąd, obrzęk)
- gastryczne (nudności, wymioty, biegunka)
- ze strony układu oddechowego (skurcz oskrzeli, nieżyt nosa)
- anafilaksja (objawy natychmiastowe)

Działania zaradcze
- przerwanie podawania miodu
- zmiana odmiany miodu (o ile również nie powoduje uczulenia)

Opracowano na podstawie literatury pszczelarskiej i medycznej.

 
 
PRODUKTY PSZCZELE
 
 
 
  MIÓD PLASTROWY (miód sekcyjny)      
  Żucie kawałków plastra przeciwdziała katarowi siennemu.
 
 
do góry
 
  KIT PSZCZELI (propolis)      
 
Żywiczno - balsamiczna substancja zbierana przez pszczoły z pączków roślin (głównie osiki, topoli, brzozy, sosny, jaworu, kasztanowca, słonecznika) i przenoszoną do ula w celu wypełnienia wszelkich szczelin i otworów, bogata w związki biologicznie czynne.

Składniki:
Z około 300 znanych składników propolisu najważniejsze to:
- związki fenolowe (77%);
- substancje lipidowo- białkowe (11%);
- flawonoidy (8%);
- terpeny (0,8%);
- biopierwiastki- Mg, Ca, Mn, Zn, Cu, Fe, Si, Al (0,8%).

Wskazania:
- stany zapalne dróg oddechowych,
- przewodu pokarmowego,
- dróg rodnych;
- paradontoza;
- ropne choroby skóry;
- grzybice;
- alergie;
- łuszczyca;
- trądzik;
- zapalenie ucha środkowego;
- bóle zęba;
- reumatoidalne zapalenie stawów;
- stymulacja układu immunologicznego;
- przyspieszenie gojenia ran;
- działanie przeciwbakteryjne i przeciwbólowe.

Przeciwwskazania:
- uczulenie na produkt;
- krwawienia z przewodu pokarmowego (ostra choroba wrzodowa).

Zaleca się wykonanie próby uczuleniowej. W tym celu na skórę w okolicy nadgarstka przykłada się wacik nasączony wyciągiem propolisowym lub przyjmuje kilka kropel doustnie. Jeżeli w ciągu 24 h wystąpią objawy uczuleniowe (obrzęk, zaczerwienienie, pieczenie) należy przerwać podawanie propolisu.

Preparaty wytwarzane na własny użytek:
10% wyciąg etanolowy z propolisu. Sposób przyrządzenia: 50-100g rozdrobnionego propolisu zalać 500 cm3 alkoholu etylowego 75%, pozostawić na 3-7 dni, mieszając od czasu do czasu. Następnie mieszaninę schłodzić w lodówce przez 1 dzień, odsączyć przez bibułę filtracyjną lub watę i otrzymany przesącz zlać do butelek z ciemnego szkła.
 
 



do góry
 
  PYŁEK KWIATOWY      
 
Zebrany z kwiatów roślin i drzew, wymieszany przez pszczoły z niewielką ilością śliny lub nektaru i w postaci obnóży przenoszony do ula w koszyczkach znajdujących się na tylnej parze nóg. Barwa pyłku, od jasnożółtej do czarnej, jest uzależniona od rośliny z której pochodzi.

Składniki:
Wartość odżywcza w 100g- 340kcal,
- białka 22% (w tym wszystkie aminokwasy egzogenne np. lizyna, treonina, histydyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina, tryptofan, metionina, tyrozyna, których zawartość może nawet kilkukrotnie przewyższać zawartość w białkach zwierzęcych);
- tłuszcze 12% (NNKT, fosfolipidy, sterole);
- cukry 34% (glukoza 14%, fruktoza 20%, arabinoza, ksyloza, cukry zlożone);
- witaminy (witamina A-18mg, witamina E-3,2mg, witamina C-20mg, witaminy z grupy B-8mg, witamina PP-4,8mg, kwas foliowy-0,3mg);
- składniki mineralne (P, Ca, Mg, K, Na, Fe, Zn, Mn, Cu).

Wskazania:
- zaburzenia gospodarki tłuszczowej;
- schorzenia przewodu pokarmowego i wątroby;
- niedokrwistość;
- wczesna cukrzyca;
- prostata;
- zaburzenia okresu przekwitania u kobiet;
- stan wyczerpania nerwowego;
- poprawienie metabolizmu oraz podniesienie odporności;
- obniżenie poziomu cholesterolu;
- hamowanie procesów nowotworowych;
- detoksykacja organizmu;
- poprawienie kondycji cery, włosów i paznokci.

Przeciwwskazania:
- uczulenie na pyłek kwiatowy;
- stan astmatyczny;
- dychawica oskrzelowa;
- pierwszy trymestr ciąży.

Dawkowanie i przechowywanie:
Leczniczo: według wskazań lekarza.
Zapobiegawczo: 2-3 łyżeczki rozpuścić w letniej wodzie lub mleku, osłodzić miodem. Przyjmować dwa razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem. Kuracja jednorazowa powinna trwać 1-3 miesiące, 2-3 razy w ciągu roku. Unikać dodawania do płynów o temperaturze powyżej +45 °C. Przechowywać w hermetycznych opakowaniach, w suchym pomieszczeniu, bez dostępu światła, w temperaturze do 20 °C (najlepiej 3-4 °C).



PIERZGA (pyłek plastrowy)
do góry

Pierzga to zmagazynowany przez pszczoły w plastrze pyłek kwiatowy. Pszczoły po przyniesieniu pyłku do ula układają go warstwami w komórkach, dodają wydzielinę gruczołów ślinowych, dopełniają komórki miodem i zasklepiają woskiem. W warunkach beztlenowych mieszanina pyłku, miodu i śliny pszczół ulega fermentacji mlekowej, co powoduje jej konserwacje.

Składniki:
Skład chemiczny pierzgi jest podobny do pyłku kwiatowego, jednak aktywność i skuteczność jest kilkakrotnie większa, dzięki przetrawieniu przez pszczoły i procesom w czasie zakiszania. (zwiększenie stopnia przyswajalności przez organizm)
- białko-12% (aminokwasy egzogenne);
- tłuszcze 20%; cukry 31%;
- witaminy: (A, B1, B2, B6, B12, C, PP, E, D, K,);
- składniki mineralne: (P, S, Cl, K, Ca, Na, Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si);
- kwas mlekowy;
- enzymy ślinowe pszczoły;
- hormony.

Wskazania:
- alergie;
- depresja;
- zmęczenie;
- dystrofia mięśniowa;
- niedokrwistość;
- choroby wzroku;
- schorzenia prostaty;
- marskość wątroby;
- hipoglikemia;
- bulimia;
- rekonwalescencja pooperacyjna;
- podniesienie odporności;
- usprawnienie metabolizmu;
- detoksykacja organizmu;
- poprawienie kondycji cery, włosów i paznokci;
- wspomaganie koncentracji;
- poprawienie sprawności fizycznej i umysłowej.

Przeciwwskazania:
- uczulenie na pierzgę;
- stan astmatyczny;
- dychawica oskrzelowa;
- pierwszy trymestr ciąży.

Dawkowanie i przechowywanie:
Leczniczo według wskazań lekarza.
Zapobiegawczo: 1-2 łyżeczki rozpuścić w letniej wodzie lub mleku, osłodzić miodem. Przyjmować dwa razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem. Kuracja jednorazowa powinna trwać 1-3 miesiące, 2-3 razy w ciągu roku. Unikać dodawania do płynów o temperaturze powyżej +45 °C. Przechowywać w hermetycznych opakowaniach, w suchym pomieszczeniu, bez dostępu światła, w temperaturze do 20 °C (najlepiej 3-4 °C).
Pierzgę można także spożywać w suchej postaci bez konieczności rozpuszczania.
 

O nas | Kontakt | Matki pszczele | Oferta | Miody, produkty pszczele | Świece, formy, knoty | SKLEP on-line

e-mail: socha@pasieka.wlkp.pl